top of page
DSCF3186.JPG

RICHTLIJNEN HUISVESTING

Huisvesting

Klim- en krabpalen

Een kat heeft behoefte aan een klimpaal om te slapen, te krabben en zich terug te trekken. Het is daarom belangrijk om een hoge en sterke klimpaal te nemen waar de kat helemaal uitgestrekt kan aan krabben en vanuit een hoogte kan kijken. Een krabton kan ook al heel wat wensen vervullen, maar het blijft belangrijk dat het degelijk en hoog genoeg is. Een klimwand, bv op verschillende niveaus, kan ook voor heel wat minder stress.  Zorg er ook altijd voor dat de palen of tonnen in de buurt van een raam staan, zodat de katten naar buiten kunnen kijken. Je zal versteld staan hoe graag de katten er gebruik van maken.

 

Ligplaatsen

Katten liggen graag hoog en warm. Mandjes moeten steeds op een rustige en tochtvrije plaats staan. Goede “verstopplaatsen” vinden katten ook altijd prettig. Ingeval je een vensterbank hebt, maak er dan ook wat ligplaatsen. Dit vinden ze geweldig en je zal ze zien genieten. Een afwisseling van open en dichte mandjes is ook altijd leuk en let er bij de aankoop op dat ze goed wasbaar zijn.

DSCF2157.JPG

Kattentoilet

Wanneer katten veel binnen zitten, zullen ze graag één of liefst meer kattenbakken gebruiken. Er zijn verschillende soorten kattenbakken, maar we hebben gemerkt dat een kattenbak met een luikje niet altijd de perfecte bakken zijn. De meeste katten vinden het niet fijn om “opgesloten” in een kattenbak te zitten waar bovendien ook geen goede verluchting is. Daarom zijn open kattenbakken of Hop-in-bakken erg goed.

Zorg dat de kattenbakken altijd op een plaats staan waar het rustig is. Zet ze ook nooit bij de drink- of eetbak in de buurt. Een kat is op zich heel proper en vind het niet fijn om naast zijn uitwerpselen te moeten drinken of eten.

Zet ook altijd een extra bak per kat. Bij 2 katten zet je 3 kattenbakken zodat ze kunnen kiezen welke ze kunnen gebruiken.

Er zijn meerdere soorten vullingen voor de kattenbakken namelijk grof of fijn.

Grof zand of pellets

  • Voordeel : Grof zand of pellets naast de bak

  • Nadelen : 

- kat heeft last van de dikte van de korrels, want ze hebben gevoelige pootjes

- het schoonmaken of uitscheppen is niet makkelijk

- pellets zijn vaak duur in aankoop.

- geeft sneller geur af

- alles moet vaker volledig ververst worden

 

Fijn zand dat klontert

  • Voordelen: 

- makkelijker uit te scheppen

- geeft praktisch geen geur af

- het is aangenamer aan hun pootjes en ze kunnen er echt in graven

- kan langer gebruikt worden en is dus zuiniger

  • Nadeel :

- meer stof en meer zand naast de bak

 

Zorg dat je enkele keren per dag de uitwerpselen uit de kattenbakken schept en, afhankelijk van welk type zand je gebruikt, regelmatig grondig reinigt ttz de bak helemaal leeg maakt en proper borstelt met een sopje en goed naspoelt met zuiver water. Zelf vinden we de Hop in bakken het meest praktisch, tot de helft gevuld  met heel fijn klontervormend zand.

Verluchten

Zorg dat je dagelijks frisse lucht binnen laat voor jezelf en de kat(ten). Een half uurtje verluchten kan al veel doen voor de gezondheid voor je kat en jezelf.

 

Ruimte

Zorg ervoor dat katten altijd naar veel ruimtes kunnen en sluit ze niet op in een kamertje of in een ren of bench, zodat zowel kittens als volwassen katten zoveel mogelijk kunnen deelnemen aan het dagelijkse  gezinsleven en zo de socialisatie verder gezet en uitgebreid wordt. Giftige producten moeten altijd goed en veilig opgeborgen zijn. Katten zijn nieuwsgierig van aard en kruipen of verstoppen zich graag in de droogkast, wasmachine of afwasmachine. Contoleer dus steeds of er geen kitten of kat in ligt vooraleer ze te gebruiken.

 

Voeding- en drinkplaatsen

Zorg dat water en voeding niet naast elkaar staan, maar altijd op voldoende afstand van elkaar. Het is aangeraden  om meerdere drinkplaatsen te gebruiken. Zorg ervoor dat de drinkbak altijd wat van de muur staat, zodat de kat achter de drinkplaats alles kan observeren zodat ze zich veilig voelt. Voedsel plaats je ook best op een plaats die goed te reinigen is.

 

Binnen of buiten

De rassen siamees en oosters korthaar zijn in de huiskamer gesocialiseerd en kennen helemaal niet de gevaren die voor een vrij buiten lopende kat dagelijkse kost zijn. Aangezien deze rassen ook erg gesteld zijn op mensen hebben ze de neiging om met iedereen mee te lopen. Daarom is het verstandig om deze katten binnen te houden of, bij mooi weer, even in een afgesloten of omheinde tuin te laten. Zorg dat er wel altijd toezicht is bij een omheinde tuin. Een buitenren kan ook fijn zijn, maar zorg er dan wel voor dat de katten altijd terug binnen kunnen als ze dat willen. Ze hebben namelijk een korte vacht en vatten snel kou.

 

Gezelschap

Deze rassen zijn enorm sociaal en kwijnen weg of krijgen op latere leeftijd gedragsproblemen als ze alleen gehouden worden.  Wij raden dus aan om ze (liefst) altijd per twee of meer te houden en laat ze om dezelfde reden ook nooit veel en lang alleen.

 

Spelen

Een kat is van nature een jager en wil daarom dagelijks getriggerd worden met jaag- of speelactiviteiten. Zorg voor dagelijkse afwisseling van speelgoed, het gebruik van hengels vinden ze meestal leuk en is belangrijk. Let op : gebruik nooit elastiekjes zoals bv haarelastiekjes, want als ze die opeten, kunnen de darmen afgesneden worden of verstopt raken.

bottom of page