top of page
DSCF1531.JPG

RICHTLIJNEN VERZORGING

Verzorging

Vacht

Deze katten hebben een dunne en korte vacht. Een zeemvel, borstel of een verzorgingshandschoen één x per week is al voldoende om losse haren te verwijderen. Een gezonde kat wast zich vaak en heeft een glanzende vacht. Let op als je kat een doffe uiteenstaande vacht heeft, want dat is een eerste teken van ziekte.

Gebit

Controleer regelmatig het gebit van de kat. Ze kunnen vanaf de leeftijd van 3 jaar, en zeker op latere leeftijd, ontstoken tandvlees hebben . In dat geval zal ze mogelijk niet goed meer willen of kunnen eten. Maak in dat geval een afspraak bij je dierenarts. Je kunt overwegen om je kat te leren haar tanden te laten poetsen met een gaasje of een vingertandenborstel. Dit kun je het best starten op heel jonge leeftijd. Zorg er wel altijd voor dat je kat het prettig blijft vinden en er niet bang of gestrest door raakt. Vaak geeft de dierenarts je goed advies en heeft die ook de juiste materialen om ermee te starten.

DSCF3146.JPG

Oren

In de meeste gevallen zorgt het lichaam van de kat er zelf voor om de oren gezond te houden. Mocht je toch zien dat de oren erg vuil zijn, maak ze dan schoon met een daarvoor speciale oorreiniger. Ga nooit met een wattenstaafje in het oor van de kat. Dit kan gehoorschade veroorzaken. Als het probleem zich blijft voordoen, dan kan je best bij je dierenarts gaan voor raad of verder onderzoek.

 

Knippen van de nagels

Knippen van de nagels kun je het beste doen als de kat ontspannen en rustig is. Duw rustig de nageltjes naar buiten en knip er de puntjes af met een speciaal katten nagelknipper. De licht gekleurde nagel mag je knippen, maar niet het roze gedeelte. Het roze gedeelte bevat het leven van de nagel en het kan erg pijnlijk en bloederig zijn voor de kat als je daar in knipt. Vraag best advies aan iemand die ervaring heeft met het knippen van nagels bij katten. Ook dierenartsen geven je hierover meestal graag even een korte uitleg.

Ogen

Reinig de ogen van een kat altijd voorzichtig met ooglotion. Als een kat het derde ooglid laat zien, dan is dat een teken dat de kat zich niet zo lekker voelt. Als dit derde ooglid gedurende de dag zichtbaar blijft, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen.

 

Ontlasting

Een gezonde kat heeft een droge en eerder donkere ontlasting, die niet vies ruikt. Laat je kat zo snel mogelijk onderzoeken als ze diarree heeft, want er zijn ziektes die erg besmettelijk zijn en het gevaar bestaat dat de kat snel kan uitdrogen. Vooral bij jonge kittens is het raadzaam om zo snel mogelijk in te grijpen en de dierenarts te raadplegen.

 

Parasieten of wormen

Geef je kat regelmatig een ontworming en/of laat de ontlasting onderzoeken op wormen. Dit kan al bij de meeste dierenartsen.

 

Jaarlijks onderzoek dierenarts

Het is belangrijk om elk jaar een afspraak te maken met jouw dierenarts. Zo kan je kat de nodige  inentingen krijgen en onderzocht worden.. Er bestaat ook de mogelijkheid om je kat te laten er titteren (testen of de enting nog volstaat).

bottom of page