top of page
2014-09-15 15.28.10.jpg

RICHTLIJNEN VOEDING

Voeding

Een belangrijk onderdeel voor het houden van de kat is voeding

 

Waarom belangrijk

Voeding is een goede start van een gezonde kat. Daarom is het goed om een gezonde voeding samen te stellen, zodat we in een deel van de opvoeding al heel wat ziektes kunnen uitsluiten. Het is heel belangrijk dat de kat elke dag genoeg voedsel ter beschikking heeft, en daarom is het ook belangrijk om de juiste hoeveelheid te geven. Dit voorkomt overgewicht bij katten. Zo kun je ook altijd zien of de kat de juiste hoeveelheid voer heeft gegeten per dag. Als de kat minder eet, kan dat verschillende oorzaken hebben. Met warm weer eet een kat minder en als de samenstelling van het voer is veranderd, kan er een vermindering van eetlust zijn. Ingeval de kat helemaal niet meer wil eten, dan is het altijd goed om een dierenarts te raadplegen. Katten die niet eten hebben kans op leververvetting. Dit kan reeds na een aantal dagen optreden, vooral bij katten met overgewicht.

 

Hoe te voeren

Geef je de kat verse voeding, en zorg ook dat het voer niet te lang blijft staan. Verse voeding kan snel bederven en het voeren van KVV en Barf soorten kunnen snel een bron van bacteriën vormen en daardoor een gevaar worden. Brokjes kun je altijd wat laten staan of in een voerpuzzel doen die afwasbaar is. Alles waar ze eten uit krijgen moet goed en altijd na elke maaltijd gereinigd worden.

  • KVV of Barf is vers vlees voor poezen en dat behandel en verwerk je het best op dezelfde manier als vers vlees voor mensen. Steek ook nooit ontdooid vlees terug in de diepvries, maar ontdooi het altijd in kleine dagelijkse porties die je dezelfde dag gebruikt. Was na elke maaltijd de voederbakjes af.

  • Brokjes altijd in een droge omgeving en in een goed afgesloten verplakking opbergen.

  • Blikvoer, na opening van het blikje, ook altijd direct in een apart bakje in de koelkast bewaren.

DSCF2170.JPG

Wat voor voeding

Een kat is van nature een vlees eter en eet prooi dieren.

Katten eten in het wild:

  • Vogels

  • Konijnen

  • Insecten

  • Muizen enz

Het is zeer belangrijk dat een kat voeding krijgt waar veel vocht in zit, want een kat drinkt van nature niet voldoende water en haalt het meeste vocht uit haar voeding. Dit is heel belangrijk  om de nieren gezond te houden.

Als fokkers voeren we daarom veel vers vlees (KVV en Barf) met een samenstelling van verschillende merken zoals :

Bibi vers vlees en Oervoer. 

 

De brokjes verdelen we ‘s avonds her en der in voerpuzzels of verstoppen ze op verschillende plaatsen zodat ze zich niet vervelen.  Let er ook altijd op dat de voeding een goede samenstelling heeft waardoor de voedingswaarde perfect verdeeld is. Brokjes zijn bij ons nooit de hoofdvoeding, maar wil je het toch voeren dan kun je meer info over juiste voeding vinden op deze website: https://www.voerwijzer.com/

Hoeveelheid

Bij aanschaf van een kitten mag je het vier of meer kleine maaltijden per dag voorzetten, net zoveel het dagelijks kan eten. Beperk de voeding daarom ook nooit in de groeiperiode. Pas als de kat volwassen is, ga je ze voeren volgens aanwijzingen op de verpakking, erop lettend hoe het gewicht van de kat evolueert.

Zorg dat ze niet te dik wordt. Let daarbij vooral op haar taille en dat haar ribben niet zichbaar zijn, maar wel voelbaar. Een gezonde kat heeft een gezonde en glanzende vacht.

 

Water

Zorg dat je kat altijd vers water tot haar beschikking heeft en maak de drinkbak dagelijks schoon. Geef een kat nooit gewone koemelk, want dit veroorzaakt diarree.  Ook als je haar het speciale kattenmelk geeft,  moeten ze altijd vers water ter beschikking hebben.

bottom of page